sakuvia ja matkajuttuja maailmalta

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

sunnuntai 31. joulukuuta 2023

KYMMENEN MATKAA MAAILMALLA 2009-2012


KYMMENEN MATKAA MAAILMALLA 2009-2012

Nämä kymmenen matkajuttua kirjoitettiin 2010-luvun taitteessa SimpleSite-alustalle. Alustan sulkeuduttua ne siirrettiin tälle Blogger-alustalle. SimpleSitessä rajoitettiin kuvien lukumäärää, joten juttujen kuvat ovat kuvakollaaseja. Tässä kyseiset kymmenen postausta linkkeineen. Osaa jutuista on siirron yhteydessä täydennetty kuvilla, mutta tiedot ovat kirjoittamisajalta. Juttujen pdf-versiot löytyvät kansioista SNmatkakuvaraportteja ja MATKAKUVAUKSIA PDF-MUODOSSA. 

Route 66  ÄITITIETÄ CHICAGOSTA LÄNTEEN 2009


1920-luvun lopulla valmistuneella valtatie 66:lla oli suuri merkitys lännen asuttamisessa. 2 448 mailia (3940 km) pitkä tie johti Chicagosta kahdeksan osavaltion läpi Los Angelesiin ja Santa Monican rannalle. Sen merkitys alkoi vähetä 2. maailmansodan jälkeen, kun Yhdysvallat yhtenä Saksan miehittäjävaltioista ihastui siellä olleisiin nelikaistaisiin autobaanoihin. 1985 lopetun tien nostalgia heräsi seuraavan vuosikymmenen alussa. Sitä olivat pitäneet yllä niin John Steinbeckin Vihan Hedelmät (1940), Bobby Troupin laulu Get Your Kicks On Route 66 (1946), kuin 1960-luvulla meilläkin esitetty TV-sarja Valtatie 66. Tietä on kuljettu myös lukuisissa elokuvissa, kuten Easy Riderissa ja Roadrunner 66:ssa. Nyt tien linjaa seuraten ja jäljellä olevia pätkiä pitkin tehdään nostalgiamatkoja.

Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:

ARMENIA SILLOIN JA NYT  (1985 & 2009)


Neuvostoliiton aikaan Kaukasia oli suosittu ja ennen kaikkea edullinen matkakohde. Neljännesvuosisata sitten osallistuimme talviseen kiertomatkaan, jossa käytiin kaikissa kolmessa Kaukasian neuvostotasavallassa. Ajat kuitenkin muuttuivat, Neuvostoliitto hajosi ja Kaukasian tasavallatkin itsenäistyivät. Syyskesällä 2009 tutustuimme uudelleen Armeniaan, Kaukasian tasavalloista mielenkiintoisimpaan. Ja myönnettävä on, että muukin oli muuttunut kuin vuodenaika.

Eteläisen Afrikan luonto vetää kameraa puoleensa yhä uudelleen. Kolmannella kerralla aikaa varattiin kolme viikkoa sen kuuden maan näkemiseen, kokemiseen ja kuvaamiseen. Matka paketoitui eteläafrikkalaisen Nomad-matkatoimiston 13 päivän seikkailuretkeen Namibian Swakopmundista Botswanan kautta Victorian putouksille Zimbabween. Toistasataa gigabittiä tallentui muistikorteille, mutta kuvattavaa jäi seuraavillekin kerroille.


Safaripuistoja matkalla oli kolme, Etoshan kansallispuisto Namibiassa sekä Okavangojoen suisto ja Choben kansallispuisto Botswanassa.

Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:

 MAAILMANPERINTÖKOHTEITA ITÄ-EUROOPAN TEILLÄ 2010


YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO pitää luetteloa maailman tärkeistä kulttuuri- ja luontokohteista. Niitä on jo yli 900 ja joka vuosi tähän listaan lisätään uusia paikkoja. Näitä maailmanperintökohteita on luonnollisesti myös Itä-Euroopan maissa. Kesän automatkallamme tutustuimme lähemmin niistä kymmenkuntaan.

 Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:

JAAVA ja BALI via KUALA LUMPUR 2010



Indonesia on maailman suurin saaristovaltio, asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin valtio ja suurin muslimienemmistöinen maa. Myös Malesia on muslimienemmistöinen, mutta molemmissa maissa kohtaavat Aasian uskonnot ja kulttuurit. Muun Indonesian islamilaistuessa Bali jäi ainoaksi hindukulttuurin keskukseksi.

Pari viikkoa kierreltiin tsunamista ja sisällissodasta vähitellen toipuvaa saarivaltakuntaa. Kohteisiin sisältyi kuusi maan kahdeksasta UNESCOn maailmanperintökohteesta ja seitsemännettäkin sivuttiin, joten kamera joutui ylitöihin.

Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:


 PACIFIC NORTHWEST - LUOTEIS–AMERIKAN JYLHÄT KUVAKULMAT 2011 


Runsas pari viikkoa Luoteis-Yhdysvaltojen ja Lounais-Kanadan henkeäsalpaavissa maisemissa Pacific Northwestinä tunnetulla alueella oli ennen kaikkea luontoelämys. Reitillä on viisi UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista neljä on luontokohteita ja yksi liittyy alkuperäiskansojen ikiaikaiseen kulttuuriin. Mahtavien maisemien vastapainona oli neljä suurkaupunkia, kaksi molemmissa maissa, ja joukko pienempiä, joista kolmella on osavaltion pääkaupunkistatus. Näiden katukuvaa hallitsevat samankaltaiset State Capitol -rakennukset, vähän kuin Washingtonin Capitolin pienoismallit.


MAAILMANPERINTÖKOHTEITA KESKI-EUROOPAN TEILLÄ 2011

Kesän 2010 Itä-Euroopan jälkeen etsimme UNESCOn maailmanperintökohteita läntisestä Itä-Euroopasta ja varsinaisesta Keski-Euroopasta. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO on vahvasti länsieurooppalaisessa johdossa, mikä näkyy varsin selvästi epätasa-arvoisena maailmanperintöstatuksen myöntämisenä. Keski-Euroopasta näitä kohteita löytyi yli kaksinkertainen määrä Itä-Eurooppaan verrattuna ja vielä lännempänä niiden suhteellinen määrä kasvaa edelleen. UNESCOn tärkein tehtävä Keski-Euroopassa näyttää olevan luostarien ja kirkkojen suojelu, sillä niitä suurin osa kohteistamme oli.

Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:

AUSTRALIAN KUUMAA KESÄÄ QUEENSLANDIN TROPIIKISTA PUNAISEEN KESKUSTAAN via TOKIO 2012



Kun Suomessa on talvi kylmimmillään, on Australiassa kesä kuumimmillaan ja sadekausi. Kahtena viikkonamme helmikuussa 2012 ei taivaalta kuitenkaan tullut veden pisaraakaan, kun kuvauskohteina maan sateisimmassa osassa olivat UNESCOn maailmanperintökohteet Iso valliriutta ja Queenslandin tropiikin sademetsät. Punaisen keskustan kuumuudessa kohteina oli kolme kansallispuistoa kohokohtanaan aboriginaalien pyhä Uluru-kallio ennen viimeistä kohdetta etelärannikon Adelaidea.

                                     Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:

UDMURTIA ja VENÄJÄN METROPOLIT 2012


Kun alkuvuodesta 2012 kerroin lähteväni Udmurtiaan, ei kukaan tiennyt missä se on. Sitten Venäjä valitsi euroviisuedustajakseen udmurtialaisen Buranovskie babuski -mummokuoron. Nyt lähes kaikki tietävät Udmurtian olevan suomalais-ugrilaisten sukulaistemme tasavalta Venäjällä lähellä Uralia. Paikan päällä osoittautui, ettei mummokuoroperinne rajoitu vain yhteen kylään, vaan joka kylässä näytti olevan vähintään yksi kuoro. Udmurtia on toki paljon muutakin. Sukulaiskansamme elämään vaikuttavat edelleen myös luonnonuskonnot. Toisaalta Udmurtian pääkaupunki Iževsk on nykyaikainen teollisuuskaupunki, jonka monet tuotteet ovat maailmankuuluja.

Blogipostaukseen / Jutun pdf-versio:


MUUT SAKUVA-BLOGIT

 SNmatkakuvaaja


- pääblogimme helmikuusta 2015 alkaen

 SAKUVAMATKOJA MAAILMALLA


- sakuva-sivuston blogivalikko

 kriittistä matkaa

- kriittisempiä blogipostauksia helmikuusta 2010 lähtien

 SAKUVAT –kuvasivu


- sakuvien kotisivu maittain ja matkoittain

 SNmatkakuvaaja Facebookissa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KYMMENEN MATKAA MAAILMALLA 2009-2012

KYMMENEN MATKAA MAAILMALLA 2009-2012 Nämä kymmenen matkajuttua kirjoitettiin 2010-luvun taitteessa SimpleSite-alustalle. Alustan sulkeuduttu...